Nyheter

De överlevde apokalypsen

De kollegor som gillar löpning har under 2019 deltagit i Stockholm challenge som börjar med Stockholm trail, terränglopp. Det följs upp av Stockholm 10 runt Kungsholmen i juni, detta lopp är även SM-tävling för 10 km, på sensommaren går Stockholm Urban trail av stapeln, och det loppet går igenom centrala stockholm, både utomhus och genom gallerior och över dramatenscener och andra udda trails. Varje år avslutas utmaningen med ett ”hemligt lopp” Stockholm X. 2019 var sista loppet ett ”zombie-run” stockholm invaderas av zombies och andra otäckheter och det gäller att springa igenom banan utan att bli uppäten. En riktigt apokalyps! Vi är alla glada att kollegorna tog sig igenom med livet i behåll! Man kan nästan se adrenalinet spruta ur öronen.   http://Array

Henrik Englesson ny på Sawubona

Det är med största glädje som vi presenterar vår nyaste medarbetare och superstar på Sawubona: Henrik Englesson! Henrik är en mycket senior BI konsult som har lång erfarenhet av BI området och hela dess livscykel. Under många år på Post Nord och Schibsted har han hjälpt dem med att implementera olika typer av BI lösningar genom hela kedjan från analys och design till implementation, test och produktionssättning. Han har haft roller såsom business analyst, projektledare, teknisk specialist, utvecklare och systemägare. Frågar man Henrik vad som är allra roligast med BI så kommer svaret blixtsnabbt: Att utifrån data kunna skapa verksamhetsnytta för kunden. Utöver sin passion för användbarhet av data, så brinner Henrik även för friluftsliv och äventyr i naturen. Han är sedan många år ledare i Friluftsfrämjandet för både kajakpaddling och långfärdsskridskor. Vad kunde vara mer perfekt då än att som sitt första konsultuppdrag hjälpa just Friluftsfrämjandet med att förbättra sin datahantering? Vi som älskar äventyr i naturen och hittar alla tillfällen att umgås i skog, på berg och hav är naturligtvis enormt glada över Henriks tillskott och ser redan framemot massa spännande aktiviteter tillsammans! Självklart var Henrik med och satte Sawubonas flagga på Sveriges topp! Varmt välkommen till oss på Sawubona Henrik, vi är så grymt glada att ha dig med oss!!

Sawubona åker till Costa Brava

Höstens konferensresa gick till den underbara Costa Bravakusten. Vi bodde i ett fantastiskt hus med utsikt, Mas Juny (namnet på huset), visade sig ha en minst sagt spännande historia innehållande kultureliten och kungligheter under tidigt 1900-tal, opium, origier och svartsjukedraman. Det var en oförglömlig kväll när vi frågade kvinnan som skötte fastigheten om historien kring huset. Hon berättade för Peter på spanska, som tolkade och översatte till oss andra. Vi skrattade så vi grät. Utrustade med varsin cykel tog vi oss till ljuvliga fiskrestauranger och till en liten men fantastisk vingård. En av dagarna ägnades åt att paddla längs kusten över medelhavets klarblå vatten, längs med klippor och in i små och stora grottor. På vägen mot flygplatsen tillbringade vi en dag i Montserrat, Vandring i bergen och besök i kloster och katedral. Vi hade det så roligt, så skönt, så fantastiskt! Svårslagen resa!

Kick-off bland blommor och bin

Vi har en BI-odlare i ”familjen”. Henrik R har ett gäng kupor på sitt lantställe. En kväll i augusti träffades vi på hans idyll. Först en liten teorilektion om bin tillsammans med bubbel, sen en kunskapscheck med tipsrunda och sen praktik. Henrik visade oss hur bi-samhällen fungererar och sen fick vi också slunga varsin burk honung att ta med hem. Framemot kvällen drog vi fram grill, kulörta lampor, kräftor, tillbehör, hattar och sånghäfte.

Sista rycket innan semestern

Innan alla sprids för semester, avklarade vi en klassisk 5-kamp på gröna lund. Nu vet vi alla vilka som är dåliga vinnare, goda förlorare och tvärtom. Vi vet också vilka som gallskriker innan vilda musen knappt startat, och vilka som absolut inte lider av svindel. 
Kvällen avslutandes med en god och kul middag på Ulla Winbladh.

Tips på läsning nu i sommar – Mastering Internet of Things !

”Mastering Internet of Things” är skriven av vår konsult Peter Waher. Mastering of Internet går igenom grunderna för IoT  och Smart Cities. Du kommer att lära dig vilka tekniker och protokoll som används inom IoT, deras egenskaper, och vilka säkerhetsrisker som finns kopplat till dessa. Du får också praktiska exempel på hur du kan använda dem. Den här boken fokuserar på att skapa applikationer och tjänster för IoT. Efter att du läst boken kommer du behärska och kunna skapa lösningar för öppna, driftskompatibla och säkra IoT-nätverk veta hur man skyddar användarnas integritet och deras data. Vill du lära dig mer och läsa boken? Hör av dig dig till oss för ett exemplar!

Ny medarbetare – Sawubona Anna!

Vi hälsar Anna välkommen till Sawubona och gratulerar till nytt uppdrag som Teamlead och Kravanalytiker. Anna har arbetat i över 20 år inom IT, hon har till större delen arbetat som kravanalytiker och projektledare. Hon har drivit projekt av olika karaktär, komplexitet och storlek. Projekten har ofta haft en bakgrund i att öka digitaliseringen hos kunderna och uppdragen har bl.a. handlat om e-hälsa, e-handelsystemutveckling, analys, kravställning och utveckling.

Flipperkväll

Bakom en anonym dörr på Kungsholmen finns hur många flipperspel som helst. Där tillbringade vi kvällen och avslutade med Burgare och milkshake.  

VR-EX en overklig upplevelse

På med sensorer och VR-glasögon och upplev! Vi körde ”skull-äventyr” där vi tillsammans tog oss genom djungel i jakt på diamantdöskallen. I den verkliga världen ser alla rätt ”containerfärgade ut” men i den virtuella världen var det betydligt mer färgglatt. Hur roligt som helst.

Max Tegmark på Stockholm City Conference

Vi var några från Sawubona för att lyssna på Proffessor Max Tegmark som har varit på besök i Stockholm. “Att vara människa i den Artificiella Intelligensens tid” har sina utmaningar, anser Max. Och att höra honom berätta om detta med ett brutet ben i paket, trasslandes med kryckor, en alltför låg stol mm, kändes det inte svårt att hålla med. Att även AI kan ge oss människor ett och annat att tänka på gick tydligt fram. Mycket trevlig kväll!

Konsultmöte

Sista mötet inför jul sågs vi och testade ”spela tillsammans” som Sillen och Jocke jobbar med på Svenska Spel. Det var kul men rätt svårtippat. Det var en del okända lags matcher som gick av stapeln. Vi vann inte storkovan om vi ska vara ärliga.

Julbord på Gamla Riksarkivet

Linda hade länge suktat efter julbordet på Gamla Riksarkivet. Så den här bokningen gick av stapeln för många, många månader sen. Hur var det då? Väldigt gott, och efterrätts/godisrummet är verkligen lika imponerande som det är berömt. Efter middagen fick vi en kort guidning om de fantastiska lokalerna. God jul.

Uppgradering av matlagningskunskaperna

Vi har skapat oss en tradition när vi reser tillsammans, vi har minst en kväll då vi delar in oss i matlag och lagar en trerätters tillsammans. Det har ofta blivit Sillens grymma lasagne, men också Magnus långkokade bolognese. För att få ytterligare inspiration sågs vi en kväll i november och lagade en trerätters på ROT. De tillhandahöll recept, kök, butik plock av råvaror och en duktig tjej som guidade oss genom recepten. Vin fick man ta med själv, och den uppgiften faller som oftast på Jocke. Ohoj så gott det blev. Förrätt: Jordärtskocksoppa med isterbandskrisp, västerbottentoast och karamelliserad lök Huvudrätt: Hjort boeuf borgogne Vegoalternativ:  Portabello med späd grönkål, tryffelpeccorino och marconamandel Efterrätt: Ostkaka med rårörda blåbär och älggräsgrädde

Microsoft Tech Days gick av stapeln i veckan och Sawubona var där!

Joakim summerar intressanta saker som togs upp: Säkerhet Mängden pengar i cyber-brottslighet är uppe i mång-miljards-summor (dollar). Estimatet är att 2021 så går cyber-brottslighet om den illegala drog-handeln (globalt) i omsättning. Viktig lärdom: Det är _inte_ finniga tonåringar i en källare, den bilden är sedan länge passé. Det här är vuxna, motiverade, organiserade, yrkes-kriminella. Det är inte längre en fråga _om_ man kommer bli utsatt för angrepp, utan _när_ man kommer bli det. När säkerhetsfirmor ska hjälpa en vid intrång behöver de tillgång till loggar, de 4 viktigaste (i en Windows-miljö) är: Windows event-log (om den inte exporteras från maskiner så kan angripare rensa den) Powershell-log (default-inställningen loggar väldigt lite, PS är otroligt kraftfullt, och används nästan alltid vid angrepp, utökad loggning här hjälper massor) AD-log (sparas ofta för kort tid, angripare är ofta inne i systemen i flera månader innan de gör något) Brandväggs-log Sid-not: O365 är en vanlig väg in (phising-mail t.ex), och O365 loggar per default knappt någonting, trots att man med script kan skapa upp dolda mailbox-regler som inte syns ifrån outlook (de syns bara via terminal-kommandon). Det var en stark rekommendation att slå på iaf normal loggning för O365. Backup-servrar & Log-servrar får _inte_ gå

De överlevde apokalypsen

De kollegor som gillar löpning har under 2019 deltagit i Stockholm challenge som börjar med Stockholm trail, terränglopp. Det följs upp av Stockholm 10 runt Kungsholmen i juni, detta lopp är även SM-tävling för 10 km, på sensommaren går Stockholm Urban trail av stapeln, och det loppet går igenom centrala stockholm, både utomhus och genom gallerior och över dramatenscener och andra udda trails. Varje år avslutas utmaningen med ett ”hemligt lopp” Stockholm X. 2019 var sista loppet ett ”zombie-run” stockholm invaderas av zombies och andra otäckheter och det gäller att springa igenom banan utan att bli uppäten. En riktigt apokalyps! Vi är alla glada att kollegorna tog sig igenom med livet i behåll! Man kan nästan se adrenalinet spruta ur öronen.   http://Array

Henrik Englesson ny på Sawubona

Det är med största glädje som vi presenterar vår nyaste medarbetare och superstar på Sawubona: Henrik Englesson! Henrik är en mycket senior BI konsult som har lång erfarenhet av BI området och hela dess livscykel. Under många år på Post Nord och Schibsted har han hjälpt dem med att implementera olika typer av BI lösningar genom hela kedjan från analys och design till implementation, test och produktionssättning. Han har haft roller såsom business analyst, projektledare, teknisk specialist, utvecklare och systemägare. Frågar man Henrik vad som är allra roligast med BI så kommer svaret blixtsnabbt: Att utifrån data kunna skapa verksamhetsnytta för kunden. Utöver sin passion för användbarhet av data, så brinner Henrik även för friluftsliv och äventyr i naturen. Han är sedan många år ledare i Friluftsfrämjandet för både kajakpaddling och långfärdsskridskor. Vad kunde vara mer perfekt då än att som sitt första konsultuppdrag hjälpa just Friluftsfrämjandet med att förbättra sin datahantering? Vi som älskar äventyr i naturen och hittar alla tillfällen att umgås i skog, på berg och hav är naturligtvis enormt glada över Henriks tillskott och ser redan framemot massa spännande aktiviteter tillsammans! Självklart var Henrik med och satte Sawubonas flagga på Sveriges topp! Varmt välkommen till oss

De överlevde apokalypsen

De kollegor som gillar löpning har under 2019 deltagit i Stockholm challenge som börjar med Stockholm trail, terränglopp. Det följs upp av Stockholm 10 runt Kungsholmen i juni, detta lopp är även SM-tävling för 10 km, på sensommaren går Stockholm Urban trail av stapeln, och det loppet går igenom centrala stockholm, både utomhus och genom gallerior och över dramatenscener och andra udda trails. Varje år avslutas utmaningen med ett ”hemligt lopp” Stockholm X. 2019 var sista loppet ett ”zombie-run” stockholm invaderas av zombies och andra otäckheter och det gäller att springa igenom banan utan att bli uppäten. En riktigt apokalyps! Vi är alla glada att kollegorna tog sig igenom med livet i behåll! Man kan nästan se adrenalinet spruta ur öronen.   http://Array

Henrik Englesson ny på Sawubona

Det är med största glädje som vi presenterar vår nyaste medarbetare och superstar på Sawubona: Henrik Englesson! Henrik är en mycket senior BI konsult som har lång erfarenhet av BI området och hela dess livscykel. Under många år på Post Nord och Schibsted har han hjälpt dem med att implementera olika typer av BI lösningar genom hela kedjan från analys och design till implementation, test och produktionssättning. Han har haft roller såsom business analyst, projektledare, teknisk specialist, utvecklare och systemägare. Frågar man Henrik vad som är allra roligast med BI så kommer svaret blixtsnabbt: Att utifrån data kunna skapa verksamhetsnytta för kunden. Utöver sin passion för användbarhet av data, så brinner Henrik även för friluftsliv och äventyr i naturen. Han är sedan många år ledare i Friluftsfrämjandet för både kajakpaddling och långfärdsskridskor. Vad kunde vara mer perfekt då än att som sitt första konsultuppdrag hjälpa just Friluftsfrämjandet med att förbättra sin datahantering? Vi som älskar äventyr i naturen och hittar alla tillfällen att umgås i skog, på berg och hav är naturligtvis enormt glada över Henriks tillskott och ser redan framemot massa spännande aktiviteter tillsammans! Självklart var Henrik med och satte Sawubonas flagga på Sveriges topp! Varmt välkommen till oss

Sawubona åker till Costa Brava

Höstens konferensresa gick till den underbara Costa Bravakusten. Vi bodde i ett fantastiskt hus med utsikt, Mas Juny (namnet på huset), visade sig ha en minst sagt spännande historia innehållande kultureliten och kungligheter under tidigt 1900-tal, opium, origier och svartsjukedraman. Det var en oförglömlig kväll när vi frågade kvinnan som skötte fastigheten om historien kring huset. Hon berättade för Peter på spanska, som tolkade och översatte till oss andra. Vi skrattade så vi grät. Utrustade med varsin cykel tog vi oss till ljuvliga fiskrestauranger och till en liten men fantastisk vingård. En av dagarna ägnades åt att paddla längs kusten över medelhavets klarblå vatten, längs med klippor och in i små och stora grottor. På vägen mot flygplatsen tillbringade vi en dag i Montserrat, Vandring i bergen och besök i kloster och katedral. Vi hade det så roligt, så skönt, så fantastiskt! Svårslagen resa!

Kick-off bland blommor och bin

Vi har en BI-odlare i ”familjen”. Henrik R har ett gäng kupor på sitt lantställe. En kväll i augusti träffades vi på hans idyll. Först en liten teorilektion om bin tillsammans med bubbel, sen en kunskapscheck med tipsrunda och sen praktik. Henrik visade oss hur bi-samhällen fungererar och sen fick vi också slunga varsin burk honung att ta med hem. Framemot kvällen drog vi fram grill, kulörta lampor, kräftor, tillbehör, hattar och sånghäfte.

Sista rycket innan semestern

Innan alla sprids för semester, avklarade vi en klassisk 5-kamp på gröna lund. Nu vet vi alla vilka som är dåliga vinnare, goda förlorare och tvärtom. Vi vet också vilka som gallskriker innan vilda musen knappt startat, och vilka som absolut inte lider av svindel. 
Kvällen avslutandes med en god och kul middag på Ulla Winbladh.

Tips på läsning nu i sommar – Mastering Internet of Things !

”Mastering Internet of Things” är skriven av vår konsult Peter Waher. Mastering of Internet går igenom grunderna för IoT  och Smart Cities. Du kommer att lära dig vilka tekniker och protokoll som används inom IoT, deras egenskaper, och vilka säkerhetsrisker som finns kopplat till dessa. Du får också praktiska exempel på hur du kan använda dem. Den här boken fokuserar på att skapa applikationer och tjänster för IoT. Efter att du läst boken kommer du behärska och kunna skapa lösningar för öppna, driftskompatibla och säkra IoT-nätverk veta hur man skyddar användarnas integritet och deras data. Vill du lära dig mer och läsa boken? Hör av dig dig till oss för ett exemplar!

Ny medarbetare – Sawubona Anna!

Vi hälsar Anna välkommen till Sawubona och gratulerar till nytt uppdrag som Teamlead och Kravanalytiker. Anna har arbetat i över 20 år inom IT, hon har till större delen arbetat som kravanalytiker och projektledare. Hon har drivit projekt av olika karaktär, komplexitet och storlek. Projekten har ofta haft en bakgrund i att öka digitaliseringen hos kunderna och uppdragen har bl.a. handlat om e-hälsa, e-handelsystemutveckling, analys, kravställning och utveckling.

Flipperkväll

Bakom en anonym dörr på Kungsholmen finns hur många flipperspel som helst. Där tillbringade vi kvällen och avslutade med Burgare och milkshake.  

VR-EX en overklig upplevelse

På med sensorer och VR-glasögon och upplev! Vi körde ”skull-äventyr” där vi tillsammans tog oss genom djungel i jakt på diamantdöskallen. I den verkliga världen ser alla rätt ”containerfärgade ut” men i den virtuella världen var det betydligt mer färgglatt. Hur roligt som helst.

Max Tegmark på Stockholm City Conference

Vi var några från Sawubona för att lyssna på Proffessor Max Tegmark som har varit på besök i Stockholm. “Att vara människa i den Artificiella Intelligensens tid” har sina utmaningar, anser Max. Och att höra honom berätta om detta med ett brutet ben i paket, trasslandes med kryckor, en alltför låg stol mm, kändes det inte svårt att hålla med. Att även AI kan ge oss människor ett och annat att tänka på gick tydligt fram. Mycket trevlig kväll!